Palestina – Finns något att erkänna?

Erkännandet av Palestina kom oväntat och riskerar att bli ett slag i luften. Medan upprörda representanter för Israel hävdar att det är för tidigt så håller jag med utrikesminister Wallström om att det snarare är för sent. Medan Israel under snart ett halvsekel år hävdat att ett erkännande är för tidigt har judiska bosättare lagt under sig 40% av Västbanken. Bosättningarna har fortsatt att etableras mitt under de så kallade fredsförhandlingar som pågått. I de 149 olagliga bosättningarna  bor idag en halv miljon judar och de lär inte någonsin flytta på sig. I skarpt läge kommer alltid staten Israel att ta ansvar för deras säkerhet.

De 2.2 miljoner palestinierna som bor på västbanken har omringats och kringärdats av murar och kontroller som omöjliggör ett normalt fungerande samhälle. Samtidigt har palestinierna diskvalificerat sig själva genom raketbeskjutningar från gazaremsan och genom att uppenbarligen sakna förmåga att skapa ett rättssamhälle. Pengarna från deras rika sponsorer kring persiska viken hamnar i klanernas fickor och interna politiska motståndare mördas utan prut. Är detta en stat vi ska erkänna? Det kan vara på sin plats att påminna sig om att Israel är en väl fungerande demokrati i ett område som annars till 100% styrs av diktatorer, den ene bisarrare än den andre.

Segraren skriver historien och historien har alltför många exempel på fördrivningar av hela folk från deras hemområden, inte minst i Europa i samband med andra världskriget och i närtid på Balkan. Tiden legitimerar till slut de nya historiska fakta som skapas. Den israeliska smygannekteringen av västbanken kommer att legitimeras med tiden. Att Sverige som 131:a land erkänner Palestina lär inte ändra historiens gång. Området som tidigare tillhörde Jordanien ockuperades av Israel under 6-dagarskriget 1967. 1988 avsade sig Jordanien alla anspråk på området.

Frågan är vad som till slut ska hända med de 2.2 miljoner palestiner som bebor området? Det finns en tydligt uttalad anledning till att Israel inte vill göra dem till israeliska medborgare: De höga födslotalen skulle förskjuta balansen till palestiniernas fördel i en omfattning som riskerar att förändra själva grundvalen för israels existens.

I den bästa av världar kommer sveriges erkännande av Palestina att bidraga till att 2.2 miljoner palestinier på Västbanken får hopp om en framtid som kanske också omfattar de 1.8 miljonerna på Gazaremsan. Totalt 4 miljoner människor. Mer troligt är tyvärr att de går mot sin undergång, i bästa fall fördrivna, till sist av egen vilja, genom de outhärdliga levnadsförhållanden som skapats av en militärt överlägsen ockuptionsmakt. Allt vi kan förvänta oss är ett obeskrivligt mänskligt lidande som kommer att pågå under många decennier.

Vad kan världen göra?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s