Starka israeliska reaktioner på sveriges erkännande av Palestina

Israels ambassdör Isaac Bachman kallas hem för konsultationer. Enligt uppgift överväger utrikesminister Avigdor Liebermann att ta ambassadören ur tjänst och att permanent nedgradera landets diplomatiska förbindelser med Sverige.

Vi hoppas att ambassadör Bachman stannar därhemma för gott. Hans känslomässiga och svepande idiotförklaringar av svenskarna och Sverige är inte ett särskilt lämpligt sätt att skapa goda relationer med sina värdar, inte heller sprider han en god bild av Israel. Däremot ser vi förstås fram emot att Liebermann skickar en kompetent och litet mognare representant för Israel, vilket lär ske inom ganska snar framtid.                                                                                                                                              I sammanhanget kan också erinras om den förre ambassadören Zvi Masel som i svensk TV rev ned och vandaliserade ett konstverk på Historiska Museet, som inte föll honom i smaken då det i hans ögon tog parti för Palestina. Jag tror inte att Israel behöver fler självsvåldiga uppträdanden av denna typ, snarare är det viktigt att visa upp att landet respekterar internationell lag och rätt för att förstärka och bibehålla den goodwill som landet faktiskt åtnjuter i Sverige.

Israel behöver inte fler ovänner och Sverige ska givetvis fortsätta att vara en stat som respekterar och vårdar goda relationer med Israel. De goda relationerna kan dock aldrig drivas så långt att Sverige nedprioriterar humanism och mänskliga rättigheter eller internationell lag. Sverige har all rätt och snarast en skyldighet att markera att humanismen och rätten även omfattar de 4 miljoner palestinerna som idag saknar en framtid.

.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s