Hur svenskarna blir lurade på sina sparpengar

Det är inte så många som genomskådat det självförstärkande system som lakar ur svenskarnas sparpengar, i alla fall inte många utanför systemet. De som är i systemet tycker förstås att allt är som det ska vara. Money talks.

Svenska folket sitter på mycket stora tillgångar av ackumulerat pensionssparande. Varje månad tillförs ytterligare stora pengar, det mesta i form av sparande via arbetsavgifterna, men även genom privat sparande. Pengar som MÅSTE placeras på något sätt.

Pensionspengarna hamnar hos staten, bankerna, försäkringsbolagen, privatägda förvaltningsbolag etc där de landar i så kallade fonder som sköts av fondförvaltare. Fondförvaltarens jobb är att söka bästa tänkbara avkastning och via bonussystem blir fondförvaltarna mycket högt avlönade när de når en bra avkastning. Fondförvaltarna har upptäckt att de når bästa avkastning genom att placera fondens pengar i andra fonder som ägs av riskkapitalbolag. Då behöver man heller inte bekymra sig om att analysera investeringarna, som man måste göra om pengarna investeras t ex på börsen. Det är bara att blunda och skicka pengarna så blir alla glada.

Riskkapitalbolagens fonder köper svenska bolag och kontrollerar idag 8% av sveriges BNP. Anledningen till att riskkapitalbolagens fonder avkastar mer än andra investeringar är de inte betalar skatt trots att de köpta bolagen har sin verksamhet i Sverige. Anledningen till att riskkapitalbolagen inte betalar skatt är att de kan styra över vinsterna till skatteparadis genom så kallade räntesnurror. Anledningen till att de kan använda sig av räntesnurror är att svenska bolag kan dra av 100% av räntekostnaderna från vinsten – det blir aldrig någon vinst att skatta för. Vinsten har hamnat i skatteparadis.

På så sätt blir väl alla glada då? Pensionsspararna – det svenska folket – får bra avkastning. Fondförvaltarna blir rika, dessutom utan att behöva tänka det allra minsta. Riskkapitalisterna blir super-rika. Det verkar som om vi uppfunnit en sedelpress som gör oss alla lyckliga.

Det finns bara en liten hake: Hela kalaset betalas genom skatteflykt d v s av skattebetalarna! D v s av samma svenska folk som sparar till pensionen. I praktiken betalar svenska folket dyra pengar till fondförvaltare och riskkapitalister för att bli lurade på sina egna sparpengar.

En annan otrevlig bieffekt är att riskkapitalbolagen missköter de bolag som de köper och säljer av varandra för att hålla igång systemet.

Dax att begränsa ränteavdragen, men det är starka krafter som kämper emot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s