Carl Bildts ryska vendetta – en säkerhetspolitisk katastrof för Sverige

Vår store f d utrikesminister Carl Bildt kallar sig numera ”Entreprenör i framtid och fred”. Tycker inte att namnet är särskilt passande på Bildt som snarare är en politisk hök, särskilt när det gäller Ryssland. Bildt har tillsammans med polens utrikesminister Radek Sikorski varit ledande i att utforma och driva EU:s antiryska politik och tillsammans lyckades de bussa hela kenneln på det stora landet i öster. Med såväl polens och de baltiska staternas medlemskap i EU och NATO har det säkerhetspolitiska läget förändrats radikalt till ”västs” fördel, medan ryssarna med all rätt känner sig inringade. Bildt och Sikorski ville gå vidare och även få in Ukraina i den västliga gemenskapen. Bildt såg en ”HISTORISK” möjlighet att en gång för alla pressa tillbaka Ryssland, när landet befann sig i en period av politisk svaghet. Som svar fick vi Rysslands annektering av Krim och det nu pågående kriget i Donbass. Den ryska statens vagga fanns i Kiev. Ukraina har under historien tillhört såväl tsarryssland som Sovjetunionen och saknar i stort sett historia som självständig nation. Ryssarna betraktar helt enkelt Ukraina som sin egen gårdsplan och de är beredda att gå i krig för vad de betraktar som sitt territorium. NATO är inte  berett att riskera ett storkrig för Ukrainas sak och det vet Putin och alla andra mycket väl. Resten bör man kunna räkna ut utan att vara Sherlock Holmes.

Bildt som haft frispel i rollen som utrikesminister har mycket att fundera på. Var det verkligen i svenska folkets intresse att öppna ambassader i Tiblisi och Jerevan, medan betydligt viktigare beskickningar fått stryka på foten? Bildt ville stänga i högintressanta Hanoi och Kuala Lumpur för att istället öppna Tiblisi och Jerevan (istället beslöt riksdagen att skjuta till mera pengar). Man kan undra över prioriteringarna och sveriges intresse i sydöstra kaukasus, någon handel värd namnet bedriver inte Sverige där. I mina ögon ter det sig som att Bildt velat skapa sig ett namn för kommande internationella uppdrag. Dessutom retade det ju ryssarna, vilket alltid är en extra bonus för Bildt.

Att Bildt är en russofob av format är välkänt. Sedan barnsben har han sjungit om att han vill ha flera ryssar i rymden och berättat historien om den sovjetiska skofabriken som bara tillverkade vänsterskor för att nå sitt produktionsmål – och han visste bestämt att det var sant! Tvärsäker som alltid. Lika tvärsäker som när han pekade ut Ryssland som ensamt ansvarigt för ubåtskränkningarna under 1980-talet. Att han sedan länge är ett rött skynke för Moskva står klart då Bildt förlöjligats i ryska medier.

Det ryska folket jäser av revanschistiska känslor, manipulerade av Putin-kontrollerade medier. Ryssarna som är väl medvetna om att de bor i världens största land känner sig förödmjukade och orättvist utsatta för aggression från väst. Putins retorik blir allt mer utmanande: ”Ryssland ber inte om ursäkt för någon!” Läget påminner oroväckande mycket om det tyska folkets känslor och krav på revansch som ledde till andra världskrigets utbrott. Då fanns det etniska tyskar som skulle skyddas och införlivas med moderlandet. Nu gäller det etniska ryssar.

Bildts privata vendetta mot Moskva kan komma att stå Sverige dyrt. Vi ser nu återigen u-båtsaktivitet och kränkningar av det svenska luftrummet. Det hade nog varit klokare att gå litet försiktigt fram. Vad vi än tycker om Ryssland så kommer det stora landet att finnas kvar även imorgon och det måste vi förhålla oss till. Det är oklokt att väcka sovande björnar om man inte ens är en medelstor hund utan snarare en bortskämd östermalmspudel som på sin höjd förmår att gläfsa ilsket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s