Nätbedragare av olika valörer – gräver man tillräckligt djupt så landar man hos ett riskkapitalbolag.

DN idag: ”160 bedrägerier på internet anmäls varje dag.”

De anmälda bedrägerierna är förstås bara toppen på isberget. Låt mig berätta en historia från verkliga livet som är aktuell just nu:

Jag bokade en sportlovsresa till Innspruck för mig och mina två söner via SUPERSAVERTRAVEL. För säkerhets skull köpte jag tilläggstjänsten ”Servicepaketet” för 295 kr som bl a garanterade bokning av specialbagage ”t ex golfbag och skidor”, som det står i resevillkoren. Omedelbart efter genomförd betalning fick jag ett mejl där det stod att jag själv skulle ombesörja transporten av skidorna ”t ex via fraktbolag”. Något förvånande. Lär väl kosta några tusen. Supersavertravel passade också på att meddela att de inte tänkte betala tillbaka de 295 kronorna, utan att jag ens ställt frågan. Då jag uttryckte min besvikelse hotar de nu med att avboka flygbiljetterna utan att betala tillbaka pengarna, 12 248 kronor! Luktar bedrägeri lång väg.

Min nyfikenhet var väckt. Det visade sig att Supersaver är en distributör av fisk och skaldjur och säkerligen helt oskyldiga till detta. Det bolag som kallar sig Supersavertravel är i själva verket Svenska Resegruppen AB, som opererar under ganska kända varumärken som SEAT24 och Flygvaruhuset (båda sökmotorer för flygbokning mm) samt som sagt under namnet Supersaver.

Det visade sig att Svenska Resegruppen köpts 2010 av Segulah’s (Segulah ägs av Gabriel Urwitz, ordförande i Svenska Riskkapitalföreningen) fond ”IV LP”. Och nu börjar märkligheterna. Enligt medierna orsakade köpet ett uppror bland de mindre aktieägarna, som inte kunde förstå hur de stora aktieägarna som styrde bolaget kunde acceptera vad som enligt normal företagsvärdering verkar vara ett alldeles för lågt bud. Och detta var bara början, håll i er nu när man tittar på omsättning och vinst för de senaste åren:

Omsättning (Mkr)     Vinst (Mkr)

2011          301                             74

2012          281                             67

2013          281                            -27

Resultatet gick från +67 Mkr till – 27 Mkr på ett år, under oförändrad omsättning! Vart försvann plötsligt 94 Mkr?? Eftersom Segulah hårdkör med räntesnurror kan man gissa att de synnerligen goda vinsterna numera landar i något skatteparadis = härliga skattefria vinster. Man kan bara spekulera i varför huvudägarna sålde sitt fina bolag så billigt.

Numera är det dock inget fint bolag längre. Den fantastiska vinsten har blivit stor förlust. Bolaget behandlar kunderna som skit och bryr sig tydligen inte om att varumärket skadas. Det verkar som det handlar om att tömma bolaget innan det dumpas.

Behöver jag nämna att ovanstående stärker min tes att riskkapitalbolagen misshandlar sina bolag, tömmer dem och  flyttar pengarna till skatteparadisen. Allt på skattebetalarnas bekostnad. Och, Urwitz som nyligen ”vann mot Skatteverket med 100-0” cashar. Och Arne lär få betala hyrskidor till både sig själv och till sina söner – men, dessbättre drabbar det ingen fattig. Denna gång, men det finns nog andra som satsat sina sista sparpengar på en skidresa via Supersavertravel.

STOPPA RÄNTESNURRORNA – BEGRÄNSA RÄNTEAVDRAGEN!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s