Det var vi som började kriget

En gyllene regel i affärsvärlden är att man inte ska krama ur de allra sista procenten. Utnyttjar man motpartens trångmål uppfattas man som hänsynslös, osympatisk och oempatisk. Det finns alltid en röd linje som inte ska överträdas. Överträdelse väcker hat och aggression vilket på något sätt slår tillbaka, förr eller senare.

När det franska fotbollsgeniet Zinedine Zidane i raseri skallade italiens Marco Materazzi i VM-finalen 2006 blev han utvisad. Anledningen var enligt Zidane att Materazzi sagt ”olämpliga saker om hans syster”. En svensk spelare skulle ha gått därifrån och skakat på huvudet åt dumheterna. Men, för en stolt marseillare med algerisk-muslimska rötter fanns inget annat alternativ än att agera. Materazzi hade överträtt den röda linjen. Italien vann VM-guldet. Ifall Materazzi agerade på uppdrag av den italienska ledningen eller genom egen kreativitet kan man bara spekulera om.

Nationer kringgärdas av röda linjer, precis som företag och privatpersoner. Överträds den röda linjen riskerar krig att bryta ut. För den ryska nationen stavas den röda linjen U-K-R-A-I-N-A. Hit men inte längre, kosta vad det kosta vill!

Vi skulle alla naturligtvis unna 40 miljoner ukrainare demokrati, frihet och välstånd. Vi skulle alla önska dem välkomna i vår västliga gemenskap, vilket i längden skulle stärka EU och vår egen demokrati. Men det finns något som heter realpolitik. Man måste väga nytta och negativ konsekvens mot varandra. Drömmar är inte för realpolitiker.

Västs ansträngningar att få med Ukraina i EU och Nato fick som resultat att det kalla kriget åter blossade upp, dessutom med ett högst påtagligt krig i Ukraina. Vi kommer att se ett eskalerande krig med många tusen, i värsta fall 10 000-tals döda eller mer. Vi kommer att se upprustning, ökade försvarsbudgetar, kränkningar av luftrum och havsgränser. Vi kommer att se skadad världshandel, bojkotter, tullar etc vilket drabbar oss alla, inte bara ryssarna om någon trodde det. Min generation som vuxit upp i det kalla kriget vet vad det innebär och vi önskar oss det inte tillbaka.

Det var i hög grad vår store f d Utrikesminister Bildt som formerade och drev EU’s antiryska politik, tillsammans med polens utrikesminister Sikorski. Förstod inte den hyperaktive Bildt att han överträdde den röda linjen? Det var ett spel med höga insatser och resultatet blev katastrofalt.

Det kalla kriget har åter blossat upp och det var vi som började kriget.

2 reaktioner på ”Det var vi som började kriget

  1. Av en slump ( eller kanske för att du tipsade mig..) trillade jag in på din ”plogg” (politisk blogg) och läste helt kort. Det finns många märkliga företeelser här i världen som förtjänar att diskuteras och penetreras av kloka personer, oavsett var någonstans man befinner sig i ålder,ras, religion, socialt eller i politisk åskådning etc. Kommunikation är kärnan i allt. Keep on communicate ! samt, – Ukraina oroar…bland mycket annat ..
    /Anders

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s