Putins väg till tredje världskriget

Sovjetunions siste statschef Michael Gorbatjov inledde en politik präglad av liberalisering och öppenhet. Berlinmurens fall 1989 blev gnistan som tände nationella känslor i de olika sovjetrepublikerna. Efter en misslyckad militärkupp i Moskva 1991 började republikerna förklara sig självständiga varvid Sovjetunionen officiellt upplöstes i slutet av året. Världshistoriens största välde upplöstes i rekordtempo och i stort sett utan blodspillan. I det maktvakuum som uppstod flyttade EU och Nato fram positionerna och inkluderar idag de forna sovjetrepublikerna Estland, Lettland och Litauen liksom de forna Moskva-styrda s k satellitstaterna Polen, Rumänien, Tjeckien, Ungern och Bulgarien m fl.

En butter f d KGB-officer som gradvis manövrerat sig fram till att i praktiken vara rysslands diktator hetsar ryssarna med krav på försvar mot västs aggression. Gorbatjov är syndabocken och betraktas allmänt som en landsförrädare. Det ryska folket blev förrått. Natos utspel att erbjuda Georgien och framförallt Ukraina medlemskap blir droppen. Ryssland är stympat, skymfat och inringat av fienden. Det jäser bland det nationalistiska och chauvinistiska ryska folket som kräver revansch.

2008 Efter ett kort krig med Georgien tvingas Georgien att avträda Sydossetien och Abchazien som i praktiken blir ryska områden.

2014 Ryssland annekterar Krim efter en smygockupation med militär utan nationalitetsbeteckningar.

2014 Ryska separatister i Donbassområdet i östra Ukraina, inleder ett självständighetskrig och stöds av rysk militär utan nationalitetsbeteckningar. Efter oseriösa folkomröstningar förklarar sig republikerna Donetsk och Luhansk självständiga. Ryssland ”respekterar” valresultaten och kan nu ogenerat trappa upp sin militära insats.

————————————————————————————————————————————

2015 Separatisterna erövrar Mariupol och fortsätter västerut längs Svarta Havskusten ända fram till Krim, varvid den självständiga nationen Rysk-Ukrainska Folkrepubliken utropas, som senare införlivas med Ryssland.

2015 Ryssland förklarar Transnistrien (landremsan mellan Dnestrs östra strand och Ukraina, som officiellt tillhör Moldavien men som kontrolleras av Ryssland) som rysk republik.

2015 En vecka efter annekteringen av Transnistrien går rysk trupp in i rest-Moldavien utan att möta motstånd. En folkomröstning hålls varefter Moldavien blir en rysk republik.

2016 400 000 ryska soldater och stora pansartrupper går från alla väderstreck in i rest-Ukraina, samtidigt som 2 000 fallskärmsjägare intar Kiev på ett par timmar. Ukrainias regering kapitulerar efter att förgäves ha vädjat till Nato om stöd. Efter en snabbt genomförd folkomröstning förklaras Ukraina vara en rysk republik.

2017 Efter en överraskande förflyttning på 10 dagar står en halv miljon ryska soldater stridsberedda längs gränserna till de baltiska staterna. President Putin kräver att Nato ska lämna alla baser i Baltikum, annars kommer Ryssland att använda sig av ”alla nödvändiga och tillgängliga medel för att uppnå sitt legitima behov av säkerhet”. Om Nato accepterar så kommer Ryssland däremot att ”långsiktigt ta ansvar för att säkerställa fred och stabilitet i norra Europa”. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och USA:s president Hillary Clinton säger i en gemensam kommuniké ”Varje angrepp på ett Natoland kommer att besvaras med ett förintande slag mot angriparen och att kärnvapen kommer att bemötas med kärnvapen.”

Ryssland gör en blixtaktion med massiva insatser av flyg och marin varvid Ryssland ockuperar finlands sydkust för att få kontroll över finska viken. Trots stark försvarsvilja förintas de finska trupperna snabbt med hjälp av ett tiotal taktiska kärnladdningar, varav en ödelägger stora delar av centrala Helsingfors. Samtidigt landsätts 200 helikopterburna spetznas-soldater på strategiska punkter på Gotland, varefter de snabbt intar hela ön utan att möta motstånd. De svenska och finska regeringarna vädjar om stöd från Nato.

Putin: ” Vi önskar inte krig med Väst. Vi vill bara säkerställa Rysslands legitima rätt till säkerhet. Ryssland respekterar Sverige och Finland som suveräna stater. Men, vi kommer att stanna där vi är tills Nato lämnar Baltikum. Varje angrepp från Natos sida kommer att mötas med strategiska kärnvapen som kommer att avfyras från land, till sjöss och från flygplan och u-båtar. Om fru Clinton vill riskera slutet för mänsklighetens existens så är det hennes val och alldeles i onödan. Allt det fredsälskande ryska folket önskar är fred och stabilitet.”

Clinton manar till besinning och deklarerar att Nato aldrig kommer att använda kärnvapen såvida man inte blir attackerade med kärnvapen. Clinton och Putin träffas i Minsk för att enligt en gemensam deklaration ”hitta en lösning som är acceptabel för de europeiska folken i både väst och öst och som räddar mänskligheten från att utplånas”. Det läcker ut via media att Clinton internt hävdar att det förändrade strategiska läget i Europa inte påverkar USA särskilt mycket, att det viktiga är att till varje pris undvika total förödelse av planeten jorden och att USA:s strategiska utmaning är att motverka kinesisk expansion i Stilla Havsområdet.

Ryssland igångsätter byggandet av gigantiska marin- och flygbaser på Gotland. Putin avlider hastigt genom cancer i bukspottkörteln varvid en trojka hårdföra generaler förklarar sig vara rysslands nya ledare.

Det nya strategiska läget permanenteras och består till 9 maj 2045 då Nato formellt upplöses, samma dag som den sista amerikanska soldaten lämnar Europa, på 100-årsdagen efter andra världskrigets slut. USA överger Europa till förmån för den nya försvarsalliansen POTO (Pacific Ocean Treaty Organisation) bestående av USA-Ryssland-Japan-Filipinerna-Indonesien-Vietnam som ska fungera som en motvikt mot det allt mäktigare Kina.

En reaktion på ”Putins väg till tredje världskriget

  1. Är du säker på att vi hade vädjat till NATO istället för att överge oss till Ryssarna? Vi hade inte vågat vädja till NATO

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s