En farlig julklapp till Europa

Igår fattade det ukrainska parlamentet med överväldigande majoritet beslut om att landet ska ansöka om medlemskap i NATO. I en intervju sa Jens Stoltenberg med tydlig adress Moskva att ingen utomstående kan bestämma över vilka som blir medlemmar i NATO. Frågan är om NATO är berett löpa linan ut eller om Stoltenberg pliktskyldigt säger det han måste säga? I förrgår sade Obama som av en händelse att USA inte tänker acceptera Rysslands annektering av Krim.

Vilka optioner har Putin?

  1. Att konstatera att rysslands militära kapacitet inte på långa vägar räcker till mot NATO och att låta Ukraina få medlemskap. Då lär såväl Donbass som Krim åter hamna under ukrainsk kontroll. En säkerhetspolitisk mardröm för ryssarna och total förödmjukelse som innebär slutet för Putin.
  2. Att spela högt genom att använda sig av kärnvapenhotet. Då kommer kriget i Donbass att trappas upp, vilket kan leda till rysk ockupation av hela Ukraina. Det finns risk att ryssarna sätter in taktiska kärnvapen samtidigt som de hotar med utökat kärnvapenkrig. Slutligen finns en reell risk för totalt kärnvapenkrig.

Kommer NATO att erbjuda Ukraina snabbfil? NATO-medlemskap lär snabbt att följas av medlemskap i EU.

Jag tror att Putin väljer högt spel och att detta blir betydligt farligare än den överdrivna Kuba-krisen. Då var ryssarnas enda option att vika ner sig, men nu handlar det inte om en lilleputtnation i Karibien. Det handlar om Ryssland. Om Putin spelar högt lär vi se en bombastisk krigspropaganda. Risken finns också att Putin spelar sitt ”antisemitiska kort”, för att hetsa det ryska folket. På gatan ges judarna skulden för 70 års kommunism (många judar fanns i kretsen kring Stalin). Det anses också att oligarkerna stulit sina rikedomar. Sju av de åtta största oligarkerna är judar.

En möjlighet är att Putin avsätts genom militärkupp, vad detta skulle innebära för svensk säkerhet kan man bara spekulera om.

Det mest sannolika är trots allt att NATO lägger Ukrainas ansökan på is, vilket i så fall innebär att Ukraina kastas till vargarna.

Ett svenskt medlemskap i NATO borde vara en självklarhet. Jag känner inte till några seriösa motargument.

En reaktion på ”En farlig julklapp till Europa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s