Idag JO-anmälde jag arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg

Fritt företagande och fri konkurrens på lika villkor är grundpelarna i en framgångsrik ekonomi. Myndigheternas inverkan på ekonomin är som regel skadlig.

Arbetsförmedlingen har pytsat ut nästan 100 miljarder d v s 100 000 000 000 kr i anställningsstöd under perioden 2010-2014, varav 73 miljarder till privata företag. 372 535 personer har erhållit stöd. Det handlar om ofattbart mycket pengar, så mycket att hela branscher destabiliseras då den fria konkurrensen sätts ur spel. Vissa företag i bl a städ-, taxi- och restaurangbranschen bygger hela sin verksamhet på bidrag, men mest samhällsnyttiga är de som konkurrerar av egen kraft, just precis de som riskerar utslagning genom ett korrupt system. Den enes bröd, den andres död.

För att storleksmässigt relatera till något kan jag nämna GoExcellent, där jag är Styrelseordförande, som har en omsättning på cirka 700 Mkr och 2 000 på löneslistan. GoExcellents omsättning är cirka en tusendel av det stöd som AF betalat ut. Jag undrar förresten hur det ser ut i vår bransch, Contact Center? Det ryktas en del om en aktör som år efter år upphäver tyngdlagen genom att redovisa vinster som är omöjliga beaktat bolagets prislista. Vi i branschen har rätt att få veta.

Det är av allmänt intresse vilka företag som erhåller stödpengarna, ur branschperspektiv, ur regionalperspektiv, ur alla perspektiv man kan tänka sig! Informationen är nödvändig för att den politiska debatten ska kunna föras på ett relevant sätt. Då passar Arbetsförmedlingen på att hemligstämpla all information, vilket genast får alla röda varningslampor att börja blinka. Vi minns nepotisten Bermudez-Svankvist och vi väntar med spänning på vad som ska flyta upp denna gång? Det kanske finns fler än SCA som har något att dölja och när det handlar om skattepengar ska böckerna alltid stå vidöppna för granskning av journalister och allmänhet.

Offentlighetsprincipen är inskriven i tryckfrihetsförordningen som är en av våra grundlagar och faktiskt den äldsta i världen i sitt slag. Offentlighetsprincipen från 1766 är något av det vackraste vi har i Sverige och den ska ingen generaldirektör sätta sig över.

Mikael Sjöberg, jag har idag JO-anmält dig med hänvisning till brott mot offentlighetsprincipen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s