Finlands sak är svår men inte vår

Igår presenterades ett svenskt-danskt militärt samarbete där länderna ska få använda varandras baser. Att Sverige får tillgång till Nato-baser, visar hur nära allierat med Nato vi är. Sedan länge övar Natoflyg i Sverige. Man måste ställa sig frågan varför inte gå hela vägen och ansöka om medlemskap? Idag har Sverige inga säkerhetsgarantier, men väldigt många åtaganden.

Försvarsministrarna Peter Hultqvist och Carl Haglund aviserade i förra veckan ett svenskt-finskt försvarssamarbete. Länderna ska kunna använda varandras marin- och flygbaser, även samarbete rörande cyberkrigföring och materialinköp planeras. Finland vill gå hela vägen och upprätta gemensamt luft- och sjöförsvar.

Finland har en lång landgräns mot Ryssland och innehar med norra kusten av Finska viken ett område av utomordentlig strategisk betydelse för Ryssland. I händelse av krigssituationer som inkluderar Baltikum, vilket inte är alldeles osannolikt, involveras Finland och därmed uppkommer en betydande risk att även Sverige dras in.

Svensk militär aktivitet alldeles inpå Ryssland lär inte minska spänningen i Östersjöområdet. Svenskt flyg och marin kommer att uppvaktas på ett mycket närgånget sätt vilket kan leda till incidenter som vi har anledning att undvika. När Hultqvist får frågan om Ryssland kan tänkas ha åsikter säger han karskt: ”I så fall är det deras problem…Vi kan inte agera utifrån vad andra länder kan tänka och tycka.” Låter bra med tanke på Margot, men jag undrar om detta verkligen är genomtänkt. Vad gör vi om ryssarna beskjuter svenska enheter?

Det är 63 år sedan sovjetiskt flyg sköt ner den svenska DC3:an och därefter ett eftersöksplan, den s k Catalinan, på internationellt vatten. DC 3:an bedrev signalspaning för Natos räkning. Nedskjutningen av DC3:an hade föregåtts av två svenska gränskränkningar, varav en särskilt grov ända fram till den baltiska kusten, som Sverige tvingades be om ursäkt för. 1983 sköt sovjetiskt flyg ned en jumbojet från Korean Air som av misstag kränkte gränsen. Förra året sköts en malaysisk Boeing 747 ned över Ukraina. Ryssarna skjuter när deras gränser kränks eller t o m när gränsen närmas.

Vad gäller materialinköp bör vi påminna oss om att Finland inte brydde sig om att utvärdera JAS Gripen. Istället satsade de på F18, med svepande löften från Washington som grund. Ifall Finland ville ha materiellt samarbete med Sverige fanns chansen då. Finländarna påminner gärna svenskarna om den nesliga transittrafiken under andra världskriget, men situationen skulle inte uppkommit om inte Finland stridit för nazi-Tyskland vilket gjorde att Sverige kringrändes av nazi-Tyska trupper i alla väderstreck.

Finland har befolkning och BNP som är cirka hälften av Sveriges, med all tydlighet inte en parter som Sverige kan bygga sin säkerhetspolitik på. Med tanke på risken att Sverige involveras i en konflikt med Ryssland ökar betydligt, ska vi avstå från detta vanskliga samarbete som vi ändå har minimal nytta av.

Vad avser Finlands situation så är avsiktsförklaringar från Stockholm inget värda. Sverige kommer inte Finland till undsättning med resurser som ändå inte finns. När Putin i skarpt läge kräver att Sverige stänger sina baser för finländarna kommer så att ske. Samma sak när Finland mottar kravet att stänga baserna för Sverige, ett krav som f ö kan komma vilken dag som helst, redan innan detta samarbete ens börjat.

Sverige bör ansöka om medlemskap i Nato för att säkerställa vårt lands frihet och oberoende. Vad avser Finland så blir finländarna skogstokiga om svenskar har synpunkter så jag avstår, men konstaterar att en finsk natoansökan kan leda till ett finskt ”Ukraina”. Finländarna lär fortsätta sin eviga balansgång, men vi svenskar ska inte låta oss luras ut på samma gungfly.

4 reaktioner på ”Finlands sak är svår men inte vår

 1. Bra skrivet. Att liera sig med ett Finland som börjar närma sig Nato är inte bra. Se bara vad som hänt med Ukraina, som ju lurats av USA att sticka upp mot Ryssland. När det hettade till drog USA och lämnade över till Merkel att hantera situationen. De som tror att Nato (läs USA) ska komma till vår hjälp, även om vi inte är medlem, bör se på Ukrainas situation.

  Vår regering håller på att ställa till det ordentligt (se också Wolodarski i dagens DN).

  ”C”

  Gilla

 2. Vi är av samma uppfattning. Det är bekvämt för USA att via ombud bedriva provokationer mot Ryssland, särskilt som krigshandlingarna är långt borta. Europa har däremot inget att vinna på destabilisering. Mer närliggande länder som t ex Tyskland och Sverige har all anledning att oroa sig för upptrappning av kriget i Ukraina.
  Tyvärr har vår egen Carl Bildt ett personligt ansvar för situationen i Ukraina, då han lyckades få EU att bedriva en aggressiv anti-rysk politik. Bildt är en säkerhetsrisk för Sverige, glädjande nog borta ur bilden.

  Jag tror inte att Finland kommer att fullfölja en Nato-ansökan, då det är alltför farligt att utmana Putin i detta läge. Men, Sverige bör absolut ansöka om medlemskap!

  Gilla

 3. Hej! Först och främst: tack för en bra och välskriven blogg.

  Själv är jag kluven inför NATO-medlemskap. Det skulle bli dyrt, eftersom det krävs en hel del upprustningar för att accepteras av NATO. Upprustningarna bör vi iofs göra ändå, så… Fördelen vore att vi i någon mån skulle få ”skydd” av NATOs kärnvapenparaply.

  Sedan angående Finlands stridsplan: med risk för att verka petig så var det inte F-15 Eagle utan F/A-18 Hornet som Finland valde att köpa istället för JAS 39 Gripen. Detta dessutom efter ganska klumpiga påtryckningar från svenska politikers sida. Det finns de som tror att Finland mycket väl kunde ha valt Gripen om inte svenskarna betett sig så klantigt.

  Gilla

 4. Såklart är det inte bara ”guld och gröna” avseende Nato, men idag har vi ändå så mycket kostnader och åtaganden för Nato, men ingen säkerhet. I motstas till Schweiz så är vi tyvärr inte omgivna av endast stabila, fredsälskande grannar…På längre sikt kommer USA:s dominans inom Nato att minska, vilket medför att Europa måste ta större ansvar för sin egen säkerhet och då ska givetvis Sverige vara med.

  Visst är det F18, tangentbordsfel, ska korrigera. Tack!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s