Sverige behöver en konstitutionsdomstol

Tyvärr ser vi demokratin naggas i kanten av en ökande tendens att våra myndigheter bryter mot lagarna. Vi ser generaldirektörer som sätter sig över den grundlagsstadgade offentlighetsprincipen genom att utan motivering hemligstämpla information som är av allmänintresse. Den 11 februari anmälde jag Mikael Sjöberg, Generaldirektör för Arbetsförmedlingen, till JO för brott mot offentlighetsprincipen (se mitt inlägg 11 februari). Svaret från JO lät inte vänta sig. Redan en vecka efter anmälan meddelade JO på en rad och utan motivering att ärendet inte tas upp.

I Sverige finns möjlighet att anmäla myndighetsmissbruk till Justitieombudsmannen, JO, men JO arbetar på uppdrag av riksdagen och har kommit att fungera som myndigheternas och politikernas falska alibi. JO väljer enväldigt och utan extern granskning vilka ärenden som ska behandlas och vilka som ska avslås. Avslag sker helt utan motivering utan möjlighet till överklagan, vilket i praktiken gör medborgarna rättslösa gentemot myndigheterna.

Ett annat känt exempel är Skatteverket som förlorade i internationell domstol då verket sedan decennier tillämpade dubbelbestraffning. Först beslutade en handläggare på låg nivå självsvåldigt om skattetillägg, därefter kunde ärendet hamna i domstol som utdömde ytterligare straff utan hänsyn till det tidigare beslutet om skattetillägg. Det är anmärkningsvärt att Sverige under decennier tillåtit rena myndighetsövergrepp mot sina egna skattebetalare och att det ska krävas internationell domstol för att Sverige ska korrigera sig. Det säger tyvärr en del om svenska medborgares ställning gentemot myndigheterna. Och, om svenska politikers syn på relationen mellan stat / individ.

Det finns juridiska experter som anser att den så kallade December-Överenskommelsen (DÖ) bryter mot Sveriges konstitution, vilket i så fall innebär att demokratin har satts ur spel. Saken borde givetvis utredas ordentligt.

Sverige behöver en fristående och oberoende konstitutionsdomstol med uppgift att granska myndigheternas och politikernas agerande. I internationella sammanhang har Sverige kritiserats för att sakna konstitutionsdomstol.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s