Kostnad för att vara världens humanitära stormakt, 2015: 180 miljarder!

I mitt inlägg 5 maj redovisade jag de ”tickande” kostnaderna för all asylinvandring före 2015, vilken uppskattas till 53 miljarder per år. I inlägget 6 maj lade jag till övriga budgeterade kostnader 2015 och landade då på siffran 125 miljarder kronor, som är totalkostnaden för asylinvandring 2015.

För att få en komplett bild för vad Sveriges totala kostnader är för att försvara självbilden av ”humanitär stormakt” måste Sveriges utlandsbistånd och kostnaden för EU-medlemskapet läggas till.

Sveriges utlandsbistånd uppgår enligt statsbudgeten 2015 till 40 miljarder kronor.

EU-medlemskapet kostar 40 miljarder, varav 10 miljarder går tillbaka till Sverige, vilket ger en nettokostnad på 30 miljarder. Av de 30 miljarderna går en betydande del till att driva den byråkratiska kolossen EU, men merparten går till att stödja föråldrade jordbruk (40% av EU:s budget) i Syd- och Östeuropa samt till infrastrukturprojekt, arbetsmarknadsstöd och andra typer av stöd inom samma områden. EU handlar till stor del om att Nordeuropa transfererar pengar till syd och öst. Jag antar här lågt räknat att hälften av de 30 nettomiljarderna, alltså 15 miljarder, i praktiken är bistånd som transfereras via EU.

Då kan vi summera den totala kostnaden, 2015:

Utlandsbistånd:  40 mdr (enligt statsbudgeten)

Bistånd via EU: 15 mdr (uppskattning, del av medlemsavgiften på 40 mdr)

Asylinvandring 125  mdr (se inlägg 6 maj, samt 5 maj)

TOTAL KOSTNAD FÖR BISTÅND OCH ASYLINVANDRING 2015: 180 MILJARDER KRONOR

Sveriges totala kostnad för asylinvandring och bistånd landar 2015 på cirka 180 miljarder kronor. Siffran gör inte anspråk på att vara exakt. Man kan ägna månader åt att analysera EU:s och SIDA:s budgetar (SIDA:s budget borde snarare kallas dimridå då den ger intryck av att vara mycket detaljerad, men i själva verket tycks vara skapad för att dölja den väsentliga informationen). Även Joakim Ruists akademiska avhandling om asylinvandringens kostnader är en uppskattning. Jag vågar ändå påstå att den korrekta siffran med 100% säkerhet ligger i intervallet 160 – 200 miljarder och det kanske ändå inte är just siffrans exakthet som är det väsentliga. Det väsentliga är de politiska beslut som fattas idag och som sätter kursen för framtiden. Historien kan vi inte ändra.

180 mdr motsvarar 20% av statsbudgeten, 4,6% av BNP. 180 mdr motsvarar 18 367 kr / invånare. Räknat per sysselsatt svensk blir det 45 000 kr per år. Jag tror att alla kan inse att det handlar om belopp som är av avgörande betydelse för såväl samhällsekonomin som för svenskarnas privatekonomi.

Sverige är det generösaste landet i världen avseende bistånd. Sverige står också ut som det generösaste landet i världen avseende flyktingmottagning, vilken dessutom just nu accelereras bortom allt förstånd. Tillsammans blir bördorna alltför tunga, med tanke på att det faktiskt finns behövande svenskar, vilket jag ska återkomma till.

I mitt nästa inlägg ska jag berätta hur vi med egna politiska beslut kan sänka de 180 miljarderna med 95 mdr kronor per år. Därefter ska jag diskutera hur besparingen kan användas för att komma behövande medborgare till godo.

2 reaktioner på ”Kostnad för att vara världens humanitära stormakt, 2015: 180 miljarder!

  1. Vad som händer i Sverige just nu, kommer förändra Sverige för all framtid. Även Europa.
    I historien kan man se framtiden. Denna förflyttning av människor till från en kultur till en annan
    tror jag man måste gå tillbaka till Romarrikets härjningar. Dock ändå inte i närheten av detta.
    7 klövern anser jag vara de mest egoistiska människor som Sverige NÅGONSIN har haft och historieböckerna kommer nämna dessa som förrädare. Sanna mina ord.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s