Vi sitter på en atombomb

Sedan finanskrisen 2008 har världens ekonomi vuxit med 45%. Samtidigt har världens penningmängd vuxit med 18 000 miljarder dollar, vilket motsvarar 450%. Något liknande har aldrig hänt i världshistorien.

Om penningmängden ökas 10 ggr snabbare än den underliggande ekonomin ska kraftig inflation uppstå. Världens valutor borde redan ha blivit i stort sett värdelösa p g a hyperinflation, sånt som skådats i Venezuela, Zimbabwe och mellankrigstidens Tyskland.

Om världen hade översvämmats med sedlar är jag övertygad om att hyperinflationen skulle ha varit här för länge sen, men nu handlar det om digitala pengar. Det ska ändå inte vara någon skillnad.

Genom att ländernas centralbanker lånar pengar av den egna staten – i form av att centralbanken köper statsobligationer – finns ingen gräns för hur mycket pengar som kan frigöras. Det är precis som om man lånar pengar av sig själv. Pengarna kan glatt spenderas o vad gör det att man har en skenande skuld till sig själv, som ändå aldrig ska betalas? Eller ska den det? Till sist.

Det synes som om en ekonomisk peerpetum mobile har uppfunnits. Så nu kan alla planetens invånare bli omätligt rika…eller finns någon hake?

Som läget är nu handlar det inte om luft i systemet. Det handlar om att vi alla sitter på en ekonomisk atombomb, som kommer att detonera. Bara en tidsfråga. För det finns ju inga evighetsmaskiner.

Jag börjar misstänka att globalisternas ”The Great Reset” är en desperat plan för att desarmera atombomben. Genom att hela världen övergår till en digital valuta, tror man sig kunna trolla bort de ofantliga skuldbergen – som aldrig kan betalas.

Själv har jag sålt alla aktier. Men att sitta på enbart cash är snarare ännu värre. När hyperinflationen brakar loss, blir pengarna helt värdelösa fortare än man hinner blinka. Det kommer inte ens att hinna uppstå en s k ”bankrun”, som det kallas när alla försöker ta ut sina besparingar samtidigt.

Fler o fler nationalekonomer talar om en återgång till ett guldbaserat valutasystem (typ Bretton Woods, som Nixon skrotade 1971). Eftersom det finns begränsat med guld blir det en faktor som begränsar politikernas alltför höga spel.

Det klokaste är nog att köpa på sig en del guld, silver o platina samt fasta tillgångar som mark, skog och fastigheter. För den som har pengar att investera. De som inga har kan inte förlora något. Matbrist och krig kommer att drabba både fattiga och rika.

Skuldberget som vi sitter på kommer att visa sig vara en vulkan. Gud hjälpe oss när den erupterar.

3 reaktioner på ”Vi sitter på en atombomb

 1. Håller fullständigt med. Är själv förvånad att aktie marknaden går upp. Alternativ till ovan förslag till investeringar, är att betala av på sina bostads-villa lån.

  Gilla

  • Det är svårt att veta vad man ska göra. Kan vara klokt att betala lån, eftersom hyperinflationen som kommer 2021 kommer att sänka värdet på cash. Å andra sidan sänks ju värdet på lånen också, så man kan också föreslå att det bästa vore att låna maximalt.

   Eftersom det är svårt att veta vad som kommer att hända är nog riskspridning att rekommendera. Litet guld är nog inte så dumt att köpa.

   Gilla

   • Hyperinflationen har inte kommit än, men jag tänker som du.

    Grunden för någorlunda trygghet:
    C:a 5 ha åker och 10 ha skog (i Norrland, ungefär hälften räcker i Skåne). Liten ladugård med lite boskap, häst och hästredskap. Skuldfritt (minsta skuld och banken kan ta allt). Komplettera med 1g guldtackor för att avlöna revolvermän med det och mat, för beskydd.

    Ev. resterande medel går att spekulera med. Ingen vet nog idag vad som kommer att avkasta mest. På kort sikt k a n aktier gå upp rejält då de skall suga upp den ökande penningmängden. Inflationen har ju flyttats till aktie och fastighetspriser de senaste decennierna och fortsätter antagligen ett tag till. Innan kraschen – då ”atombomben” briserar.
    Då tar man fram hästen, veden och talgljusen…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s