Politiska beslut bakom Sveriges elkris

5 september 2022 kl. 13.35

På bilden: Vattenfalls Vd Anna Borg

Vattenfalls tidigare styrelseordförande Lars G Nordström hävdar att inga politiska påtryckningar låg bakom stängningen av Ringahls 1 och 2.

– Det var rent kommersiellt beslut, säger Nordström.

Nordströms uttalande är direkt felaktigt då den socialdemokratiska regeringen genom att beskatta kärnkraften gjorde den olönsam. En annan viktig faktor är att kärnkraften genom politikerbeslut tvingas balansera den ryckiga elleveransen från vindkraften som är helt väderberoende, vilket gör att kärnkraftsreaktorerna bara kan köras på full effekt när det inte blåser.

Statsminister Magdalena Andersson sa vid sitt installationstal den 5 november 2021 att Sverige inte skulle bygga ny kärnkraft, vilket givetvis gör det ointressant för investerare att fundera på att bygga kärnkraftverk.

För att säkerställa att Vattenfall skulle besluta om kärnkraftsnedläggningar tillsatte regeringen ett antal kärnkraftsmotståndare i Vattenfalls styrelse. Ringhals 2 var nyrenoverat och i toppskick när reaktorn togs ur drift, med en lång återstående teknisk livslängd. Det verkar troligt att den nya regeringen som tillsätts efter valet kommer att besluta att Ringhals 2 återstartas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s