Hitlers väg till andra världskriget : Jämför med Putin!

Nedanstående inlägg är en tankeväckare, avseende rysslands agressiva beteende under Putin. Tyvärr finns det betydande likheter med Tyskland under 1930-talet. Ifall de ekonomiska sanktionerna och de låga oljepriserna knäcker rysslands ekonomi ökar krigsrisken avsevärt då en yttre fiende avleder trycket från den egna ledningen. Klassiskt.

Versaillesfreden 1919 som följde på Tysklands kapitulation i första världskriget innebar mycket hårda villkor för tyskarna. Saarland förvaltades av Frankrike, varvid intäkterna från kolgruvorna skulle betala de höga krigsskadestånden. Tyskland förbjöds ha trupp i Rhenlandet vilket upplevdes som en inskränkning av landets suveränitet. Mellankrigstiden präglades av ekonomiskt och politiskt kaos med hyperinflation och gatustrider mellan kommunister och nazister.

En mustaschprydd österrikare med sällsynt talarförmåga spred myten om att Tyskland aldrig förlorade kriget, utan förråddes av sina egna politiker. Den s k dolkstötslegenden fick fäste i tyskarnas medvetande. Det jäste bland det nationalistiska och chauvinistiska tyska folket som krävde revansch efter alla förödmjukelser. Judarna blev oskyldigt utpekade som syndabockar med konsekvenser som trotsar all beskrivning.

1933 Adolf Hitler lyckas på demokratisk väg få posten som Rikskansler, varefter han använder demokratin för att krossa demokratin.

1935 Efter en folkomröstning återlämnas Saarland till Tyskland.

1936 Tysk trupp går in i Rhenlandet i strid mot Veraillesfördraget.

1938 Tysk trupp går in i Österrike och möts av folklig entusiasm. Österrike annekteras.

1938 Hitler kräver att den tysktalande delen av Tjeckoslovakien ska införlivas i Tyskland och får som han vill i det s k Münchenavtalet.

1939 Tysk trupp går in i Böhmen och Mähren, de tjeckisktalande delarna av Tjeckoslovakien.

1939 Den 1 september anfaller Tyskland Polen varefter krigsförklaringar följde från Storbritannien och Frankrike. Det andra världskriget hade börjat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s